over ons
Kruisboogschietvereniging "s.v. Willem Tell" Aalden

Door de inspanning van met name de heer Ackerman werd in 1960 in Café Habing een kruisboogvereniging in Aalden opgericht. Tijdens de oprichtingsvergadering  op 7 september 1960 werd een voorlopig bestuur gevormd. De heer Ackerman zal eerst tijdelijk als voorzitter fungeren.
Verder namen de heren H. Benjamins, G. Habing, J. Weerman en A. Eising zitting in het bestuur. Er waren 16 belangstellenden aanwezig. Ook burgermeester Greebe was met zijn  zoon Rokus aanwezig bij de oprichtingsvergadering. De inleg wordt 5 gulden, jeugdleden tot 15 jaar 1 gulden.
Vaste wekelijkse oefenavond werd de woensdag. Er werd een weihrauch buks besteld bij A. Weerman voor Fl 125,00. Omdat de penningmeester nog geen geld in kas heeft, schiet Harm Habing met een royaal gebaar dit geld voor en Ab Weerman gaf korting op de buks. A. Eising wordt penningmeester. Ackerman, de grote gangmaker van de nieuwe schietvereniging, gaat vanwege zijn kennis en de vele contacten die hij heeft, voorlopig ook het secretarisschap waarnemen. Er moet voor de nieuwe vereniging nog een naam bedacht worden.

Een maand later op 5 oktober wordt de allereerste luchtbuks wedstrijd tegen “De Schutters van Sleen” gewonnen. De eerste beker is binnen! Op 12 oktober 1960 word besloten de wekelijkse contributie op 30 cent te stellen en er is een naam bedacht………….”S.V.Willem Tell”!

Hoewel onze vereniging pas in 1960 is opgericht gaat de geschiedenis van de kruisboog veel verder terug. De kruisboog (ook wel armborst genoemd) werd in de 12e eeuw pas iets van betekenis. Daarvoor gebruikten Romeinen dit wapen ook, waarvan de Germanen het dan weer hebben geleerd. Waarschijnlijk hebben ook de Angelsaksen (8e eeuw) dit schiettuig gebruikt.

Uit de 10e eeuw zijn er afbeeldingen bekend uit Frankrijk. Later werden de wapens voorzien van vizieren en werden in de 16e en 17e eeuw nog gebruikt naast de eerste vuurwapens.
De kruisboog dankt zijn bekendheid aan de legende van Willem Tell. Deze eenvoudige Zwitserse boer weigerde de hoed van de Oostenrijkse landvoogd Gessler te groeten. Gessler had die hoed op een staak op het dorpsplein laten tentoonstellen. Als straf moest Willem Tell met de kruisboog en een pijl een appel van het hoofd van zijn zoontje schieten en slaagde daarin. Toch werd hij gevangen genomen maar toen hij per bootje naar de gevangenis werd gebracht wist hij, dankzij een storm op het vierwoudstedenmeer, te ontsnappen
Later zal deze held, dankzij zijn spreekwoordelijke precisie, de tiran door het hart schieten en doden terwijl hij door de "Hohle Gasse" draaft ( een smalle uitgehakte bergweg).
De kruisbogen van deze tijd zijn in grote lijnen nog het zelfde als die van vroeger. Het idee van het houten frame en de pees is ongewijzigd gebleven. De hulpmiddelen (de richtmiddelen) daar in tegen zijn enorm veel verbeterd.Bij de hedendaagse wedstrijd kruisbogen zijn richtmiddelen toegestaan, alleen moeten deze open zijn. Dat wil zeggen dat er geen vizieren met vergrootglas of dergelijken mogen worden gebruikt.
Ook word er niet meer op appels geschoten maar op kaarten (blazoenen) Hierop zijn ringen gedrukt die elk een waarde hebben. De buitenste ring is 4- en de middelste 10 punten, genoemd "roos"  

S.v. "Willem Tell"is aangesloten bij de Nederlandse Kruisboog Bond (N.K.B.) en behoort tot de sektie 20 meter traditioneel.

 

Websitebeheer     Jan de Groot